Verwerking Traponderdelen

Uw huidige trapspijlen verwijderen

Trapspijlen vervangen is in de meeste gevallen niet zo ingewikkeld. Wanneer u een oude houten trap heeft is de kans groot dat spijlen niet zijn vastgelijmd, maar gewoon vastgemaakt zijn via een gat in de trapleuning of balustrade en onderaan in de trap/trapboom. In dat geval is het een kwestie van de spijlen door te zagen, de spijlen eruit te halen en je nieuwe trapspijlen in de bestaande gaten te steken! Het is wel aan te raden om de nieuwe trapspijlen met kit of lijm vast te maken. Bij platte spijlen of te grote gaten, kunt u bijvoorbeeld een renovatielat van 2cm eroverheen bevestigen.

Wanneer uw bestaande spijlen zijn vastgelijmd, dan wordt het wat moeilijker om ze te vervangen. Je kunt dan proberen om de spijlen netjes bovenaan en onderaan door te zagen, en vervolgens de nieuwe trapspijlen te installeren. Of anders een beroep doen op een professional/timmerman.

Hoeveel spijlen heb ik nodig?

U kunt redelijk eenvoudig uitrekenen hoeveel spijlen u nodig hebt. Voor de trap geldt, horizontaal meten en niet met de trap mee. De lengte in centimeters delen door 10. Dit aantal -1 bent u nodig (evt. afronden naar boven). Voorbeeld: uw trap is horizontaal 325cm lang, 325 / 10 = 32,5 u bent 32 spijlen nodig. Meet bij uw balustrade elk stuk van muur/hoofdbaluster tot muur/hoofdbaluster afzonderlijk. Ook hiervoor geldt de regel dat u het aantal centimers deelt door 10 en dan -1. Deze regel geldt voor de meeste van onze trapspijlen. Echter bij bredere sierspijlen en de wat dikkere houten spijlen moet u rekening houden met de breedte en zal u minder spijlen nodig zijn.

Het installeren van uw nieuwe trapspijlen

Wij adviseren u, zoals het bouwbesluit ook voorschrijft, om maximaal 10cm ruimte te houden tussen de trapspijlen. Voordat u de gaten gaat boren in de leuning, balustrade, trap en/of trapboom, moet u dit eerst goed uitmeten en markeert u waar de spijlen moeten komen. Wij adviseren u om in de boorgaten van de balustrade of trap, eerst wat kit te doen. Wanneer de spijlen zijn geplaatst kunt u de leuning bevestigen aan de hoofdbaluster of tegen de muur.

Metalen ronde trapspijlen

Voor het installeren van ronde spijlen, gebruikt u een speedboor met dezelfde maat als de diameter van de trapspijl. Voor het plaatsen in uw balustrade/vide zal het inkorten van de spijlen niet nodig zijn. Echter voor het plaatsen in uw trap is de kans aanwezig, dat u de spijlen op de juiste lengte moet inkorten. Dit kan gemakkelijk met een haakse slijper. U kunt de spijlen het beste van de onderkant inkorten. Bij de spijlen (met 1 ornament) zit het ornament altijd iets boven het midden, dus let u erop dat deze bij het inkorten niet verder dan het midden naar beneden zakt. U moet dan namelijk ook wat van de bovenkant afhalen, om te zorgen dat het ornament in het midden blijft.

Metalen vierkante trapspijlen

Let u er bij het installeren van de vierkante spijlen op dat u het ronde gedeelte boven plaatst. Voor het plaatsen in uw balustrade/vide zal het inkorten van de spijlen niet nodig zijn. Echter voor het plaatsen in uw trap is de kans aanwezig, dat u de spijlen op de juiste lengte moet inkorten. Dit kan gemakkelijk met een haakse slijper. U kunt de spijlen het beste van de onderkant inkorten. Bij de spijlen (met 1 ornament) zit het ornament altijd iets boven het midden, dus let u erop dat deze bij het inkorten niet verder dan het midden naar beneden zakt. U moet dan namelijk ook wat van de bovenkant afhalen, om te zorgen dat het ornament in het midden blijft. Op de uitgemeten markeringen boort u met een speedboor van 10 of 12mm een gat, die u vervolgens met een beitel vierkant af steekt tot 13mm.

Smeedijzeren spijlen

Bij het installeren van de smeedijzeren trapspijlen gebruikt u een boor met dezelfde maat als de diameter van de trapspijl. Alle smeedijzeren spijlen, behalve de rechte, verschillen in lengte. U kunt de spijlen gemakkelijk op de gewenste lengte inkorten met een haakse slijper. Zorg ervoor dat u altijd meet vanaf het midden van de spijl.

Houten spijlen

Voor het installeren van de houten trapspijlen, gebruikt u een speedboor met dezelfde maat als de diameter van de trapspijl. Spijlen kunt u eenvoudig inkorten tot de gewenste lengte met een zaag. Let op dat u dat evenredig aan de boven- en onderkant doet.

Leuningdragers

Hol zadel of vlak zadel?

Afhankelijk van de vorm van jouw trapleuning kies je voor een leuningdrager met een hol of juist vlak zadel. Een leuninghouder met een hol zadel is geschikt voor trapleuningen met een bolling, zoals een ronde trapleuning. De bolling van de leuning valt namelijk in het holle deel van de drager.

Wanneer je een trapleuning met een platte onderkant hebt, zoals een vierkante trapleuning, kies je voor een leuninghouder met een vlak zadel. Een vlak zadel houdt in dat het deel van de houder waar de leuning op komt plat is, waardoor de leuning bovenop de houder wordt geplaatst.

Opschroef model of stokboutbevestiging?

Je kan kiezen tussen een blinde of opschroevende leuningdrager. Trapleuninghouders worden met ongeveer drie schroeven in de muur vastgezet. Bij een opschroevende leuningdrager zijn deze schroeven zichtbaar. Een blinde leuningdrager is voorzien van een afdekplaatje over de schroeven, waardoor de schroeven waarmee de houder aan de muur geplaatst wordt niet zichtbaar zijn.

Trapleuning

Trapleuning vervangen

Dé ideale hoogte voor trapleuningen bestaat niet, je hebt immers lange en korte mensen. Bij het monteren van een trapleuning geldt wel de vuistregel dat deze op heuphoogte bevestigd wordt voor de maximale veiligheid. Het bouwbesluit spreekt over een hoogte van tussen de 80 en 100 centimeter. Ook moet volgens het bouwbesluit langs elke trap die meer dan een meter hoogteverschil overbrugt een trapleuning bevestigd worden. Het is belangrijk dat een trapleuning goede grip biedt aan de gebruikers.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat een trapleuning goed bevestigd wordt. Leuningdragers moeten tussen de 70 en 80 centimeter van elkaar bevestigd worden in een stevige muur. Als een muur het niet aan kan, is het verstandig om een smetplank te overwegen.

Trapleuning monteren

Een trapleuning aan de muur bevestigen kan een hele klus zijn, zeker het aftekenen en boren moet heel nauwkeurig gebeuren. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe een leuning gemonteerd kan worden. Werk bij voorkeur met z’n tweeën, zeker bij een lange leuning. Bedenk voor u begint of de muur waaraan de leuning bevestigd wordt wel in staat is om deze te dragen. Op het eerste gezicht zal dit altijd zonder problemen gaan, maar als er eenmaal een zware belasting op komt te staan, kan de leuning zomaar losschieten. Gebruik daarom bij zwakke muren een smetplank.

Er zijn meerdere manieren om een leuning zo nauwkeurig mogelijk te bevestigen. De hieronder besproken methode richt zichvooral op de methode met ducttape, maar ook alternatieven worden genoemd. 

Teken om te beginnen af op welke hoogte de leuning moet komen, dit dient u te doen vanaf de voorkant van de trede. Hiervoor kunt u gebruik maken van een verticale duckttape-lijn en ook op elke plek waar een drager gaat komen. De vuistregel is 80cm uit elkaar en 20cm van het begin- en eindpunt en voor de hoogte van de trapleuning geldt dat deze ongeveer gelijk is aan heuphoogte. U hoeft deze hoogte enkel voor de eerste en laatste drager aan te geven. Houdt vervolgens de leuning op de gewenste hoogte en laat een ander op elke strook tape de contour van de leuning tekenen. Hierdoor komt er een schuine lijn op de tape te staan, wat later handig is voor het aftekenen van de leuningdragers.

Als u liever geen gebruik maakt van ducttape, dient u de eerste en laatste drager al aan de leuning te bevestigen. Houdt met z’n tweeën de leuning op de gewenste hoogte en teken de boorgaten voor de twee dragers af, boor ze uit en maak de leuning vast aan de muur. Let op: twee dragers kunnen maar zeer weinig hebben. Als de loop van de leuning eenmaal bepaald is, markeert u met een potlood waar de boorgaten voor de dragers moeten komen. Dit doet u door de drager tegen de muur te houden, tegen de schuine lijn die u eerder heeft getekend of tegen de al gemonteerde trapleuning. Het is belangrijk dat dit zeer nauwkeurig gebeurd, een drager op de verkeerde hoogte is lastig op te lossen. De volgende stap is om op de gemarkeerde gebieden te boren. Als u de leuning al gemonteerd heeft, maakt u deze weer los voor het boren. Voor extra precisie kunt u met een spijker op de gemarkeerde gebieden een klein gaatje maken. De boor gaat hierdoor precies op de juiste plekken in de muur. Als alle gaten eenmaal geboord zijn, trekt u de tape van de muur en maakt u de dragers vast aan de muur. Als alles goed is gegaan, moet de leuning vervolgens zonder problemen op de dragers passen en vastgemaakt worden. Als u een trapleuning heeft van eikenhout of hardhout, dan raden wij u aan om de gaatjes voor te boren. Dit kunt u doen met een houtboortje van 2mm.

Verwerking van onze trapspijlen en diverse traponderdelen
© 2020 Spijl in Stijl. All Rights Reserved. Website door Liberty Web&Design