Op deze pagina vindt u verwijzingen naar veel gestelde vragen over diverse onderwerpen, zoals het installeren van trapspijlen, de afwerking en het materiaal van onze spijlen, het verzenden van onze producten, etc.

Algemeen

Hoeveel spijlen heb ik nodig?

De tussenruimte mag, volgens bouwbesluit, maximaal 10cm zijn. Voor de trap geldt, horizontaal meten en niet met de trap mee. De lengte in centimeters delen door 10. Dit aantal -1 hebt u nodig (evt. afronden naar boven).

Hoeveel centimeter moet de spijl in het hout komen?

Wij adviseren om de spijl 1,5-2 cm diep in de trede, trapboom of leuningen te plaatsen.

Hoe blijven de spijlen vast zitten?

U kunt bij het plaatsen van de spijlen wat lijm of kit in het gaatje spuiten. Uiteindelijk krijgt uw hekwerk stevigheid, zodra u de leuning vast maakt aan een muur en/of een hoofdbaluster (begin-/eindpaal).

Beschadigen de spijlen niet als ik kies voor verzending?

Onze behandelde spijlen worden per stuk verpakt in noppenfolie zakjes. Tevens zorgen wij ervoor dat de doos, wanneer deze niet vol is, goed wordt opgevuld, zodat er zo min mogelijk beweging bestaat tussen de spijlen. Mocht er onverhoopt toch een probleem ontstaan tijdens de verzending, dan zorgen wij uiteraard voor een gepaste oplossing.

Kunnen de spijlen gaan roesten?

Onbehandelde spijlen kunnen gaan roesten wanneer het in aanraking komt met water/vocht. Daarom verkopen wij voornamelijk spijlen die gepoedercoat zijn, of wanneer u de authenticiteit wilt behouden, een speciale behandeling tegen roest krijgt. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het roest, het afgeven van de spijlen of het afbladderen van verf.

Wat is het verschil tussen een metalen spijl of gesmede spijl?

Het grote verschil hiervan is de uitstraling. Zo heeft de metalen spijl een strakke maat en zijn de spijlen allemaal identiek. Smeedijzer is veel authentieker en verschilt per spijl, ook in de lengte. Beide soorten zijn uiteraard van goede kwaliteit.

Metalen spijlen

Heeft de metalen spijl ook nog een behandeling nodig?

Onze metalen spijlen, zowel rond als vierkant, zijn al afgewerkt met een coating in het mat zwart. Op deze manier kunt u deze direct (laten) verwerken in uw trap of balustrade.

Kan ik metalen spijlen ook in een andere kleur bestellen?

Al onze metalen spijlen, vierkant en rond, zijn al gecoat in het mat zwart, maar kunnen tegen een meerprijs ook in een andere gewenste kleur gepoedercoat worden. Dit kan op aanvraag.

De spijlen zijn te lang, kan ik ze wel inkorten / afzagen wanneer deze al gecoat zijn?

U kunt de spijlen prima op de gewenste lengte inkorten met een slijptol. De coating zal hierdoor niet beschadigen. Uiteraard kunnen wij dit ook voor u doen tegen een meerprijs.

Welke diameter boor moet ik gebruiken voor het maken van de gaten in de trap/trapboom en/of leuning?

Aangezien de metalen spijlen een strakke afmeting hebben, adviseren wij u om dezelfde diameter als de spijlen te gebruiken.

De spijl met ornament is aan een kant langer

Dit klopt, het geheel wordt mooier wanneer een ornament iets boven het midden zit. U plaatst dan ook de lange kant onder.

Is de holle spijl net zo stevig als de massieve spijl?

De holle variant doet niets af aan kwaliteit ten opzicht van de massieve spijlen. Ook qua uiterlijk is er geen verschil. Het voordeel van de holle spijlen is met name het gewicht van de spijl.

Smeedijzeren spijlen

Kan ik de spijlen zelf verven?

Wij raden dit niet aan, ten eerste omdat het lastig is om ze zelf egaal te spuiten of verven. Ten tweede omdat de kans groot is dat uw verf er zal afbladderen door het slak wat op de gesmede spijlen aanwezig is. Wij laten de spijlen namelijk eerst stralen, zodat alle slak wordt verwijderd en ook wordt deze op professionele wijze ontvet, zodat de coating goed hecht.

Kan ik de spijlen nog wel inkorten / afzagen wanneer deze al gecoat of behandeld zijn?

U kunt de spijlen prima op de gewenste lengte inkorten met een slijptol. De coating zal hierdoor niet beschadigen. Uiteraard kunnen wij dit ook voor u doen tegen een meerprijs.

Waar moet ik op letten bij het inkorten van de spijlen?

U moet bij het inkorten van de gesmede spijlen altijd vanuit het midden meten, aangezien de lengte aan beide zijdes van het ornament van lengte verschilt. Dus wanneer uw spijlen de lengte van 100cm moet hebben, zorgt u ervoor dat u vanuit het midden aan beide zijdes inkort op 50cm, gemeten vanuit het midden van het sierwerk.

Hoe kan het dat de gesmede spijlen niet allemaal dezelfde lengte hebben?

De warmgesmede trapspijlen worden met de hand gesmeed en verschillen daardoor in lengte. De spijlen zijn wel allemaal langer dan 1 meter, waardoor u voldoende lengte heeft om de spijlen in te korten op de gewenste lengte van uw hekwerk of balustrade. Zo krijgt uw hekwerk of balustrade in ieder geval de juiste hoogte, die vereist is volgens het bouwbesluit.

Welke diameter boor moet ik gebruiken voor het maken van de gaten in de trap/trapboom en/of leuning?

Aangezien de smeedijzeren spijlen niet strak rond zijn, adviseren wij u om het gat 1mm groter te boren, dan de diameter van de spijl. (bij 12mm spijl, dus een gat van 13mm boren.)

Houten spijlen

Moeten de houten spijlen nog geverfd worden?

De houten spijlen zijn al super glad in het wit gegrond. Wel adviseren wij u om deze na plaatsing nog 1 keer af te lakken.

Welke diameter boor moet ik gebruiken voor het maken van de gaten in de trap/trapboom en/of leuning?

Aangezien de houten spijlen een strakke afmeting hebben, adviseren wij u om dezelfde diameter als de spijlen te gebruiken.

Leuningdragers / trapleuning

Hoeveel leuninghouders heb ik nodig?

U plaatst de leuninghouders ong. 75-80cm uit elkaar. Verder adviseren wij u om de houders te plaatsen met 20cm van het begin- en eindpunt.

Kies ik voor hol zadel of vlak zadel?

Afhankelijk van de vorm van de trapleuning kies je voor een leuningdrager met een of hol of juist vlak zadel.

Een leuninghouder met een hol zadel is geschikt voor trapleuning met een bolling, zoals een ronde trapleuning. De bolling van de leuning valt namelijk in het holle deel van de drager.

Wanneer je een trapleuning met een platte onderkant hebt, zoals een vierkante of sleutelgal trapleuning, kies je voor een leuninghouder met een vlak zadel. Een vlak zadel houdt in dat het deel van de houder waar de leuning op komt plat is, waardoor de leuning boven op de houder wordt geplaatst.

Opschroefmodel of een leuningdrager met stokbout bevestiging?

De opschroef model leuningdragers worden met drie schroeven in de muur vastgezet. Bij een opschroevende leuningdrager zijn deze schroeven zichtbaar.

Een leuningdrager met stokbout bevestiging heeft een blinde plaat met aan de achterkant een draadgat M8 voor een stokbout. Op deze manier zijn er geen schroeven zichtbaar. 

Hoe hoog moet de leuning worden gemonteerd?

Deze moet ongeveer gelijk zijn aan heuphoogte.

Hoofdbaluster

Hoe bevestig ik een hoofdbaluster?

U kunt de hoofdbaluster goed vast zetten op de vloer met onze voetplaat. Deze plaat heeft een maat van 65mmx65mm, hierin zit op iedere hoek een gat van 4mm voor de schroef om de plaat goed vast te zetten op de vloer. De voetplaat heeft een gekartelde ronde pen met een diameter van 16mm. U boort met een hout speedboor onder in de hoofd baluster een gat van 16mm doorsnede en 130mm diep. Vervolgens lijmt u de baluster aan de voetplaat met een pu lijm. De groefjes in de 16mm pen zorgen dat de lijm weg kan en goed wordt verdeeld rondom de pen bij het monteren en zo ontstaat een goede verbinding.