In 6 stappen jouw trapspijlen vervangen én traprenovatie

Trap trapspijl MR-03
Traprenovatie:

 

In 6 stappen trapspijlen vervangen

De trap wordt veel gebruikt in een huis. Daarom zal je gebruikerssporen zien op de trap en zal je na verloop van de tijd behoefte krijgen om de trap te renoveren. Kijk altijd verder dan alleen de trap, want niet alleen de trap slijt, ook de trapspijlen krijgen het vaak zwaar te verduren. Denk aan stoten tegen een balustrade of juist het veelvuldig vastpakken van de trapspijlen kan zorgen voor slijtage en beschadigingen. In deze blog leggen we je uit hoe je eenvoudig zelf je trapspijlen kunt vervangen.

 

Stap 1 – Meet de huidige trapspijlen op

Wanneer je al trapspijlen hebt, is het verstandig om vanuit deze basis op zoek te gaan naar nieuwe trapspijlen. Bekijk wat de diameter van de trapspijl is, onderzoek hoe de spijlen zijn vast gemaakt en bepaal de lengte van de huidige trapspijlen. Vervolgens kijk je in onze webshop wat voor nieuwe stijl, maat of materiaal je graag wilt integreren in je balustrade. Hierbij kan je tevens gebruik maken van onze inkortservice. Wij adviseren je, zoals het bouwbesluit ook voorschrijft, om maximaal 10cm ruimte te houden tussen de trapspijlen. 

 


Stap 2: Verwijder de oude trapspijlen


Nadat je de trapspijlen hebt besteld en in huis hebt, is het tijd voor de volgende stap in je traprenovatie. Voordat je nieuwe trapspijlen kunt plaatsen, moet je uiteraard eerst de oude trapspijlen verwijderen. Dit kun je doen door de spijlen los te maken van de trapboom of traptrede. Soms kan het nodig zijn om de spijlen door te zagen als ze erg vastzitten. Bij platte spijlen of te grote gaten, kunt u bijvoorbeeld een renovatielat van 2cm eroverheen bevestigen.

 


Stap 3: Voorbereiding voor de nieuwe spijlen


Voordat de nieuwe trapspijlen geplaatst kunnen worden, moet je nog wat extra handelingen doen. Allereerst moeten de gaten in de trapboom of traptrede waar de oude spijlen zaten schoon (en afgewerkt) zijn. Eens je namelijk de nieuwe spijlen weer in de gaten plaatst kan je dit minder eenvoudig schoonmaken en netjes maken. Dit kan je doen met behulp van een beitel en een schuurpapiertje. Zorg er in ieder geval voor dat de gaten goed schoon zijn en de nieuwe spijlen goed passen. Vooral als je gaat werken met lijm, is een schone ondergrond belangrijk voor de stevigheid.

 


Stap 4: Plaats de nieuwe spijlen

 

Voordat je de gaten gaat boren in de leuning, balustrade, trap en/of trapboom, moet je dit eerst goed uitmeten en markeer je waar de spijlen moeten komen.
Plaats de nieuwe spijlen in de gaten van de trapboom of traptrede. Zorg ervoor dat ze recht staan, maak gebruik van een waterpas (want eens ze vastzitten (en scheef) zal je dit nog behoorlijk lange tijd zien). Neem voor het plaatsen van de nieuwe spijlen dan ook echt de tijd, want je wilt wel een mooi eindresultaat. Wist je trouwens dat wij ook spijlen kunnen inkorten of van een bepaalde kleur coating kunnen voorzien? In dit geval hoef je zelf niet meer de spijlen op maat te zagen of te verven.

 


Stap 5: Bevestig de nieuwe spijlen


Als de nieuwe spijlen op de juiste plaats zitten, kun je ze vastzetten. Het meest gebruikte bevestigingsproduct is kit of bruislijm. Zorg ervoor dat de spijlen stevig vastzitten, zodat ze niet loskomen. Wanneer de spijlen zijn geplaatst kan je de leuning bevestigen aan de hoofdbaluster of tegen de muur.

 


Stap 6: Afwerken van de trap


Als alle nieuwe spijlen zijn geplaatst en bevestigd, kun je de trap verder afwerken en renoveren. Denk aan het schuren en opnieuw verven van de trap, bekleding eroverheen leggen of anti slip profiel in de traptrede frezen. Er zijn tegenwoordig vele manieren om de traptreden te renoveren.

 


Ook jouw trapspijlen vervangen?


Het vervangen van trapspijlen is een relatief eenvoudige klus die je zelf kunt doen. Zorg er wel voor dat je de juiste gereedschappen gebruikt en dat je voorzichtig te werk gaat. Als je twijfelt over de juiste maten en hoe je het aanpakt kan je altijd contact met ons opnemen. Bij Spijl in Stijl kun je terecht voor advies, spijlen, trapleuningen, hoofdbalusters én meer. Stuur ons gerust een WhatsApp bericht als je vragen hebt.

Vraag hier onze inspiratiegids aan.

inspiratiegids Spijl in Stijl

    Volg ons op Instagram @spijlinstijl

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    ×